0 kött

Köttfärsgryta med hemodlade rotfrukter

Precis innan första frosten kom var jag ute i trädgården och pysslade lite. Det är ju en del att göra när man ska bysta undan utemöbler, färgglada plastleksaker, hammock, dynboxar och annat jox man har ute halva året.

Kom då att tänka på att all potatis inte var skördad samt att jag skulle undersöka vad jag trodde eventuellt kunde vara jordärtskocka som växte på ett undangömt ställe bredvid komposten. På med stövlarna och fram med grepen alltså.

Mycket riktigt, det fanns en del potatis kvar – sparrispotatis, en av mina favoritsorter. Den allra bästa tycker jag är Cherrie, rödaktigt skal och vitskimrande kött. Mumma med egen skörd! Med grepen i högsta hugg attackerade jag ”ogräsbeståndet” vid komposten och började gräva. Det visade sig att det fanns lite vita små kockor under de gängliga blomstänglarna. ”Winning!” som Charlie Sheen har songifierat på YouTube…

Vad kan man då hitta på i middagsväg där jag kunde använda mina sent skördade närproducerade rotfrukter? Jo, en gryta som påminner lite om en gryta som min mor brukade göra. Man kan nog ha i lite vad man själv vill, ta gärna nått som är i säsong. Så här på höstkanten känns rotfrukter som ett givet val tycker jag.

Du behöver
lite hemodlad potatis
lite hemodlad jordärtskocka
köttfärs
gul lök
vitlök
svartpeppar och salt
paprika

Jag gjorde så här
Skala potatisen och jordärtskockorna, skär dem i slantar.
Fräs på köttfärsen i en gryta. Grovhacka löken och pytsa i. Ta i potatis- och jordärtskocksslantarna och den grovhackade paprikan. Krydda. Häll på lite kranvatten till lämplig konsistens. Låt puttra tills rotfrukterna är genomkokta. Servera med en stor klutt mojo rojo.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara