0 plock

Hemkärnat smör – del 2 av 2

Jag blev ju liksom Ulrik insprirerad att göra mitt eget smör efter att ha hängt med Viktor Westerlind. ”Receptet” som Viktor gav oss var typ: ta en liter grädde, häll i en liten slatt filmjölk, låt stå i en dag, vispa. Sagt och gjort, tog 8 dl grädde, hällde i 2 msk gräddfil eftersom ingen filmjölk inhandlats. Jag lät det stå i kylskåpet i 2 dagar. Hällde i en halv dl olivolja och c:a 1 tsk salt. Sen vispade jag, och när jag stod där med min elvisp tänkte jag på hur lång tid det måste ha tagit förr i tiden när de inte hade elvispar… Hilfe! De hade iofs smörkärnare, men ändå. Smidigt med el och en visp som drivs med el. Åter till mitt smör. Smöret ska vispas tills man ser att det blir smör. Det blir även en del vätska. Tag sedan en ren kökshandduk och lägg i smöret i den, krama ur mestadelen av vätskan, men inte allt, det blir hårt smör då. Avnjutes sedan med fördel till nybakat Levainbröd.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara