0 plock

Hemkärnat smör – del 1 av 2

Hemkärnat smör är inte så svårt att göra. Svårast är väl kanske att få ”rätt” konsistens då risken är att det blir hårt. Själv är jag van vid en massa olika ”lätt-smör” som av naturen är behagligt bredbara. Men för ett tag sedan fick vi för oss att byta till Bregott och det är ju ett mycket hårdare smör än vad jag är van vid. Gott förvisso, men hårt.

Nu ska vi alltså testa att göra smör. Vore najs att prova lite olika smaker på smöret, idag vart det bara klassiskt med salt i. Varför inte prova på lite rökextrakt eller lime eller nån annan annorlunda krydda till ditt smör? Freestyle’a lite vettja!

Grundrecept på smör
1 liter vispgrädde (jag tog laktosfri)
2 msk fil (jag tog laktosfri)
1 dl olivolja
två stora nypor flingsalt

Gör så här
Häll 1 liter grädde i en bunke. Tillsätt 2 msk fil och rör om. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
Dag två tar du och häller av kärnmjölken (”vattnet”) från grädden.
Häll i all grädde ner i en matberedare. Kör en stund ”tills det händer”, dvs att det tjocknar ihop.
Häll i olivoljan och flingsalt. Rör om och häll över i presentabel skål och ställ i kylen över natten så det stelnar.

Det vart ca 500 gram smör. Nästa gång ska jag ta i mer salt och använda vanligt bordssalt istället för flingsalt. Kanske spice’a till det med nån rolig krydda? Kardemummasmör låter ju grymt gott!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara