0 fågel

Helstekt gås – Gåsmiddag del 2

Nu kommer vi till gåsen. Jag köpte en fryst best på 5,3 kg. Utbudet var skralt, det fanns endast en gås i frysdisken som låg och skramlade. Låt den tina i kylskåp i 2 dygn c:a. Anvisningar står på förpackningen. Ta ut påsen med innankråm. Jag slängde påsen utan att ens glutta i den. Har du någon i din närhet som gillar just innankråm av olika slag så spar och ge bort, jag fick skäll för att jag hade kastat det… Så kan det gå.

Tvätta av gåsen lite, det kan finnas lite fjädrar och sådant kvar. Olja in och salta och peppra den invändigt och utvändigt. Tips är att använda plasthandskar om det känns lite väl köttigt att slabba med fågel, och det kan vara bra att vara två som masserar fågeln.

Jag fyllde gåsen med:
Klyftor av 3 äpplen
Klyftor av 1 apelsin
C:a 15 katrinplommon
4-5 vitlöksklyftor
Kvistar av rosmarin
Färsk timjan
Färsk salvia

Viktigt att inte fylla hela fågeln, då blir den kokt innefrån och inte ugnsstekt. Lägg lite grönsaker och frukt runt fågeln, tex mer katrinplommon, en apelsin till och några öpplen (i klyftor då). Kanske slänga på lite lök och morötter.

Se till att ugnen är förvärmd till högsta temperatur. När du sätter in gåsen i nedre delen av ugnen ska du sänka till +180 °C. Enligt förpackningen skulle fågeln vara inne i ugnen i 15 minuter per 500 g fågel. Den här gåsen blev dock klar på c:a 2 h. Köttet där lårbenet fäster ska vara färdigt och köttsaften ska inte vara rosa. Skriv ner på en lapp klockslaget du satte in fågeln, lättare att hålla koll på tiden då.

När du tagit ut fågeln, skeda bort fettet (spar det), såssen som blir kvar blandar du med såsen i tidigare inlägg, använd någon matsked av fettet (resten fryser du in). Koka upp och servera till fågeln. Att transchera var en konst i sig som jag inte besitter. Tipsar om att du kollar något klipp på youtube för att lära dig mer om det. Jag slängde allt som hade varit i fågeln. Det som låg runt var så pass förkolnat att det inte gick att äta, utan det fick agera smaksättare åt såsen helt enkelt och sen gå i soporna.

Jo, vi serverade gåsen med hasselbackspotatis, sås och sallad. Och som ett extra tillbehöver kokade jag några äppelbitar med några katrinplommon, vilket var ett friskt-sött komplement.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara