0 vego

Hasselbackspotatis

Följetongen om gåsmiddagen verkar aldrig ta slut. Här kommer iaf recept på hasselbackspotatis som serverades till gåsen. Om man slår på Wikipedia står det: ’Hasselbackspotatis är en typ av ugnsbakad potatis, där potatisarna ungefär halvvägs igenom är skurna i tunna skivor, varvid smör och ströbröd lagts ovanpå potatisen. Den ”uppfanns” 1953 av Lars Elisson från Värmland, som var kockelev på Hasselbacken/Djurgården.’ Då vet ni!

Beräkna 3 medelstora vinterpotatisar per person (c:a 200 g)
Smält smör
Salt
Ströbröd

Sätt ugnen på +225 °C. Skala potatisarna som bör vara hyfsat jämnstora. Skär tunna skivor i potatisarna. Det kan vara en idé att lägga dem i en sträslev för att inte råka skära igenom. Lägg potatisarna med den skivade sidan uppåt på en smord plåt. Pensla med smält smöt och stek i ugnen. Pensla ett par gånger under stekningen. När det är c:a 10 minuter kvar saltar du och strör över ströbröd. Det tar c:a 45 minuter innan de är klara.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara