0 vego

Fusksvartsoppa – trattkantarellsoppa

Till gåsmiddag ska det serveras svartsoppa, och långt innan svartsoppa går min gräns. Det fick med andra ord bli en fuskvariant. Per Morberg hade ett fint recept på trattkantarellsoppa.

Per Morbergs trattkantarellsoppa lagom till 7 personer som förrätt

8-10 dl färska trattkantareller eller 2 dl torkad svamp
2-3 st schalottenlökar
Smör till stekning
0,5– 1 dl portvin
5 dl grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
1 msk japansk soja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Till garneringhackad persilja

Gör så här

  • Blötlägg torkade kantareller i minst 30 minuter men använd helst färsk.
  • Skala och hacka löken fint.
  • Stek kantarellerna på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort.
  • Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig.
  • Häll i portvin och rör om.
  • Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen.
  • Koka upp din kantarellsoppa under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter.
  • Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin.
  • Strö persilja över din kantarellsoppa och servera kanske med en lite bit bröd till.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara