0 fisk

Folieinbakad Sea bream med lime- och chiliaioli

Sea bream är en fisk som jag aldrig har köpt. Jag märkte att den var rätt populär i USA när jag var där, men har inte direkt reflekterat över den här i Sverige. Jag blev övertalad i fiskdisken när jag skulle shoppa helgmat. Vad är det då för en (ful) fisk? Jo, jag skulle säga att det är en klassisk vitfisk som blev väldigt fin i köttet när jag bakade den i ugnsfolie. Tillräckligt stor för att man ska slippa småben och lätt att dra bort ryggraden.
Annars måste jag säga att jag generellt gillar att tillaga hela fisken för då blir det hela väldigt saftigt och gott. Så fort du lagar fisken utan skinn (t ex laxbitar utan en bit skinn kvar) så tenderar det att bli torrt.

Dessutom kan du ha i lite av varje när du fyller fisken. Det behöver inte vara vattentäta skott (blev ju lite halvkul kanske nu när vi talar om fiskar).

När du köper hel fisk, be om att få den utan innanmäte så slipper du pilla med det hemma.

Du behöver (2 portioner)

1 Sea bream (ca 400-500 gram)
Några skivor lime

Några skivor citron
Persilja, timjan, oregano (går bra med fryst, undvik torkade)
Kapris

Småtomater

Olivolja

Salt & svartpeppar

Gör så här

1. Salta fisken inuti ordentligt och skvätt ner lite olivolja.
2. Varva tomat, citron, lime, kryddor och kapris tills fisken är full.
3. Olja in ugnsfolien lite innan du virar in fisken i folien.

4. Tillaga fisken i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.

Medan fisken är i ugnen så kan du vispa lime-och chiliaiolin.
Du behöver
2 äggulor
1,5 dl matolja eller rapsolja (huvudsaken att den är neutral)
1 vitlöksklyfta
Pressad lime
1-1,5 tsk sambal oelek
Salt & svartpeppar
Gör så här
1. Vispa äggulorna ordentligt så att det börjar skumma lätt
2. Droppa försiktigt ner oljan medan du fortsätter att vispa.
3. När du ser att det tjocknar och inte skär sig så kan du ha i mer olja åt gången.
4. Smaka av med salt, svartpeppar, vitlök och sambal.
Lägg upp fisken på ett fat och dra av skinnet. Servera med aiolin, med en god sallad och en bit bröd.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara