0 kött

Biff med knaperstekt kappa och saltbakad rotselleri

Jag vart så supertaggad efter besöket på gården häromveckan! Grymt kul att få träffa andra matbloggare, snacka mat med dem och fråga ut en medaljerad kock, samt få lite ”bakom-kulisserna” på en gård. Som grädde på moset åt vi god mat. En höjdare!

Hur som helst, jag hade fått för mig att jag skulle ge mig på varmrätten som vi vart serverade av Viktor, biff med knaperstekt kappa serverad med saltbakad rotselleri. Jag menar, hur svårt ska det vara? 😉

I fredags vart det till att sluta lite tidigare (febrig lillskrutt på dagis). Passade således på att köra ett långkok i köket samtidigt som man försöker aktivera/trösta en skruttig liten tvååring.
Don’t try this at home kids, I’m a trained proffesional… Det gick hyfsat bra, barnet fick glass och en Ipad serverat i köket där pappsen fingrade nervöst på en rotselleri modell större.

Jag gjorde av med följande ingredienser
En stor rotselleri (tror det hade varit enklare med 2 små rotselleri för fyra personer)
3 kg grovsalt
6 ägg
ca 700 gram ekologisk biff med kappa (fettkappan/svålen sitter kvar alltså)
salt & peppar från kvarn
smör

Rotsellerin tar lång tid, ca 2.5-3 timmar, så börja med den.

Rotsellerin

  1. Häll ut 0.5-1kg salt på en bakplåtspappersförsedd plåt. Gräv en grop i saltet för sellerin.
  2. Proppa ner rotsellerierna i saltgropen.
  3. Häll salt runtikring mot ”basen” på sellerin.
  4. Blanda 1 kg salt med 6 st äggvitor (ca 200 gram äggvita). Detta är ditt ”putsbruk”.
  5. ”Putsa” saltgeggan runtom hela rotsellerierna. Det ska se ut som ett vitt berg när du är klar.
  6. Skjuts in i ugnen 200 grader i ca 2.5-3 timmar.

Under tiden kan du ge barnet en Piggelin till samt bygga lite med Duplo-lego eller liknande. Detta kommer att ta en stund.

När det är ca 45-30 minuter kvar på rotsellerin kan du börja med köttet.

Köttet

  1. Skär av svålen från köttbiten. Tärna upp den i småbitar.
  2. Stek på svålen i lite smör i din gjutjärnsstekpanna. Den ska vara hårt stekt/knaperstekt.
  3. Ta en stor gjutjärnsgryta och slå i lite smör. Ta i lite mer smör.
  4. Skär köttbiten i skivor. Skivorna ska vara ca 4 cm tjocka.
  5. När smöret fått fin färg i pannan dänger du i köttet på högkant. Vänd till andra högkanten efter några minuter.
  6. Sen fräser du ”flatsidan” som du sedan tidigare kryddat med lite salt och svartpeppar. Fräs på i ca 2-3 minuter.
  7. Vänd köttet och fräs på andra sidan.
  8. Ta upp köttet och låt det vila under lite aluminiumfolie. Detta gör att köttbiten suger åt sig safterna.

 Så där ja. Ta ut sellerin ur ugnen. Låt din saltvulkan svalna av lite, den är jädrans varm.
När den svalnat lite kan du ta och banka sönder saltskalet. Du får ta i lite, det är stenhårt. Observera att du får vara försiktig för rotsellerin vill du ha ut hel ur saltgrottan. Håll kockkniven i bladet och dunka på med handtaget, funkade fint!
När du fått hål på saltskalet och fått ut rotsellerin så tar du och delar sellerin i fyra klyftor. Varje klyfta får då två ”köttsidor”. Stek på ”köttsidorna” i lite smör i pannan så de får fin färg. Märk väl att sellerin har mjuknat från att varit stenhård från början. Den får en annan doft också tycker jag. Lite kryddigare på nått vis.

 Skär upp köttbitarna i ca 1 cm tjocka skivor, häll över de knaperstekta svålbitarna och fettet från pannan. Voilá! Du är nu redo för servering.

Servera matgästerna denna rätt, kanske med nån rödvinssås och grönsallad.

Bon appetit!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara