0 bröd/ vego

Västerbottengratinerad smörgås med trattkantarellstuvning

Igår var jag och planerade min kommande USA-tripp med min vän Jonas. Tanken var att vi skulle göra en svampstuvning på trattkantareller. Vi hoppades på att laga tillsammans, men det blir inte alltid som man har tänkt sig med två trötta barn och modern på annan ort. Så det blev matplanering och barnläggande signerad Jonas och utförande Mikael.

En utmaning när man inte är hemma är att överhuvudtaget hitta saker man söker i köket. Min första utmaning var att hitta på-knappen på spisen. En inte helt oviktigt detalj i sammanhanget när man ska göra en stuvning. När jag väl hade fått igång spisen så hittade jag ingen visp att använda, men efter lite smidigt SMS:ande mellan kök och det ledsna barnrummet var jag ready to go.

Till saken hör att jag väldigt sällan stuvar något. Så jag fick göra det bästa av denna lite nya situation. Jag inledde med att slänga på nya Jens Lekman-plattan för att komma i stämning.


Det här behöver du på ett ungefär när du gräddstuvar trattkantareller (ungefärliga proportioner):

300 gram förvällda trattkantareller
1,5 msk smör
2-3 msk vetemjöl
3,5 dl vispgrädde
1 slatt fond av typen ”brynt schalottenlöksfond”
Salt och vartpeppar

Ett par skivor av favoritbrödet med lite smör på.

Gör så här
1. Smält smöret och vispa det med 1,5 msk mjöl.
2. Häll sakta på grädden lite i taget och håll koll på att det tjocknar lite lagom.
3. Varva sedan grädde och resten av mjölet till det ser lagom tjockt ut.
4. Ha i en slatt av fonden och smaka av.
5. Häll i trattkantarellerna och lått stuvningen puttra en stund.

Häll stuvningen på lätt ungsrostade skivor smörgås och strö över lite västerbottenost.
Gratinera i ugnen på 220-250 grader i ett par minuter eller tills osten fått färg. Om du inte är i ditt eget kök så leta först upp en grytlapp så underlättar det när du ska ta ut de gratinerade smörgåsarna.

Lyssna gärna på denna också när du lagar denna rätt.

Smaklig spis som min bloggkollega Ulrik skulle ha sagt!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara