0 bröd

Tekakor

Nybakat bröd. Smaka på det, gott eller hur? Såvida man inte är på LCHF-kost eller så givetvis…då är det ren tortyr.

Min kära fru är glutenintolerant så jag försöker hålla mitt matskapande till glutenfria saker, men just när det kommer till matbröd blir jag lack på det glutenfria mjölet. Bomber och granater! Anfäkta och anamma! Jag lackar ur på hur GF-mjöl beter sig så jag gör en helt egoistisk handling – bakar matbröd med vanligt mjöl. Ilskan över det dumma GF-mjölet rinner av mig likt varm bearniesås från en inoljad gås. *KLAFS!*

Redan som liten parvel var jag van vid en mor som bakade gott bröd. Köpebröd hände väl ibland, men för det mesta var det hembakt bröd. Synd och skam att säga, men hennes son hamnade i köpebrödsträsket i vuxen ålder, men börjar sakta men säkert kravla sig ur det – mycket tack vare matglada kollegor på bloggen! Yay them! 🙂

Vad ska vi baka idag? Jo, något som min mor kallade för tekakor. Varför de heter så vet jag inte riktigt då hon var en kaffedrickerska, men låt oss for arguments sake hålla oss till tekakor. En enkel googling på ”tekakor” ger informationen att…hoppsan…det finns nog lika många recept på tekakor som det finns människor på jorden..huvva, en skrälldus av recept på internätet. Jaja, skit i dem, jag har ”originalet” från mamma, det räcker så.

Du behöver
en liter mjölk
250 gram smält smör
ett paket jäst
~16 dl mjöl (jag använde Manitoba Cream av nån anledning, kanske föll jag för reklamen, läs gärna ett bra inlägg om just Manitoba Cream på Pain de Martin’s blogg här och för kampen om det goda brödet).
3 kryddmått salt
1.5 deciliter strösocker

Gör så här

 1. Smält smöret. Häll i mjölken och värm till fingervarmt.
 2. Smula ner jästen i en bunke. En stor bunke. Det kommer att jäsa som tusan.
 3. Häll ner den fingervarma vätskan i bunken och lös upp jästen. 
 4. Häll i salt och socker.
 5. Pytsa i mjöl tills konsistensen känns bra, ca 16 dl. Kanske vill du ha i mer, kanske vill du ha i mindre.
 6. Bearbeta degen länge, 10-15 min i maskin blir bra.
 7. Låt degen jäsa i 45 minuter med övertäckt bakduk.
 8. Vräk upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två-tre delar och kavla ut respektive del med kavel till en platt kaka.
 9. Skär ut runda kakor ur degen. Jag använde överdelen till locket på en Tuppeware-kanna som stans.
 10. Nagga alla kakorna med en gaffel eller liknande. Låt jäsa på papprad plåt i ca 30 min.
 11. Grädda i ugnen i ca 4m30s i 250 grader C.

Det här receptet ger ca 40-45 tekakor av yppersta klass. Var stolt, bjud dina nära och kära och ta emot lovorden de ger dig efter ha sänkt tänderna i dessa gobitar!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara