0 vego

Potatisgratäng med päron & gorgonzola

Jag tror aldrig att jag har skickat in något till en recepttävling. Vi kanske får ha en recepttävling här på bloggen. Den som vinner får hem UKM som gästkockar i ‘här är ditt kylskåp’. Yay! Vilken grej, vi får fundera lite mer på den. ICA Buffé ordnade i alla fall en potatistävling som jag inte skickade in något recept till. Och förstapriset gick till den här skapelsen som ni hittar recept på nedan. Första pris, kan ju inte vara annat än en fullträff tänkte jag och lagade denna glatt till lillebrors födelsedagsmiddag här om veckan. Han var nöjd och resten av familjen likaså. Till och med ettåringen åt glatt (han äter i och för sig det mesta så vet inte om vi ska väga in hans utlåtande i detta). Vi åt rökt fisk till. Och till efterrätt en äppelpaj med hemlagad vaniljglass och direktimporterad rom. Ypperligt!

Ingredienser

500 g potatis 
2 fast päron c:a 150 g
1 liten purjolök c:a 150 g
100 g gorgonzola (vi körde på en variant med mascarpone i)
2 dl riven västerbottenost
3 dl vispgrädde
1 ägg

1 tsk malen muskot

smör till formen
1/2 tsk salt
1 krm peppar
hackad röd paprika och bladpersilja till garnering

Gör så här

  • Sätt ugnen på +200 °C.
  • Skala och skär potatisen i tunna skivor.
  • Dela, kärna ur och skär päronen i tunna skivor.
  • Ansa och strimla purjolöken fint.
  • Varva potatis, päron, purjolök, salt och peppar i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.
  • Mixa ostarna med grädde, ägg och muskot med stavmixer eller i matberedare.
  • Häll blandningen i formen.
  • Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter.
  • Låt svalna något och strö ev över paprika och persilja vid servering.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara