0 vego

Palsternacks- och sötpotatissoppa med jordnötssmör

Användaren i fokus eller kunden i centrum, så heter det i alla fall när man pratar om bibliotek och förmodligen i andra verksamheter också. Så det passar väl bra att detta recepttips kommer ifrån vårt bloggfan Elin i Göteborg, tillika bibliotekarie.
Det som var lite kul var att soppan inkluderade 2 ingredienser som jag aldrig har köpt någon gång. Jordnötssmör och sötpotatis.
Ingredienser 4 port1 lök, hackad
2 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek (jag hade lite mer)
400 g palsternacka eller sötpotatis (helst med orangefärgat kött), tärnad (jag tog hälften
1 stor morot, tärnad
2-3 potatisar (200 g), tärnade
12 dl buljong
4 msk jordnötssmör

Ev. knaperstekt bacon till (ej i orginalreceptet).

Gör så här

1. Fräs löken i olja tills den är genomskinlig. Tillsätt spiskummin och sambal, rör någon min och tillsätt rotsakerna.
2. Låt fräsa några min och tillsätt sedan buljong.
3. Lägg lock på grytan och låt koka tills rotsakerna är mjuka, ca 10 min.
Vill du ha en helt slätt soppa mixar du den nu i mixer eller med stavmixer. Vill du ha lite bitar kvar, tar du av en del av rotsakerna, mixar resten av soppan och blandar så i de sparade bitarna. Rör i jordnötssmöret och låt det smälta i soppan. Smaka av med mer salt, kryddor och jordnötssmör om så önskas.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara