0 sött

Mazarin Mayhem

Mazariner är ju så jädrans gott! En del finsmaka

re menar att endast Landings/Ofvandahls/Insert-kondis-name-here kan leverera bra mazariner. Själv äter jag med nöje vilken mazarin som helst. Till och med de där med 42 ingredienser inhandlade för hutlösa pengar på bensinmacken. Faktiskt allt i mazarinväg är bra tycker jag. Däremot har jag aldrig bakat mazariner. Aldrig någonsin faktiskt och efter den här kvällen är jag tveksam till ifall jag ska ha kvar mina nyinköpta mazarinformar överhuvud taget. Varför ska jag snart berätta.

Som den uppmärksamme bloggläsaren redan känner till, är min fru både laktos- och glutenintolerant. Således har jag tvingats bort från mitt hemtama vetemjöl, in i det dunkla och snåriga substitutträsket.

Jag tycker att glutenfria (GF) mjöler funkar ”sådär” att baka med. Det beter sig inte alls som vanligt vetemjöl och jag har inte knäckt GF-koden ännu. Matbröd som jag provat baka blir svampiga, kakor blir konstiga osv. Proportionerna verkar inte vara lika från vetemjölsrecept som man vill konvertera till GF-recept heller. Kanske jag skulle behöva gå nån kurs eller så. Det blir dyrt när man får kasta hälften av det man gör för att nått gick knas. Antagligen beror det mest på okunskap från min tjurskalliga sida. Det har hänt förr om jag så säger.

Batch #1 var väl ett sisådär 30-35tal mazariner. De såg jättefina ut hela vägen ända fram till momentet när jag ska pilla ur dem ur formarna. Hela skiten rasar isär. En efter en.
Blodtrycket stiger exponentiellt i takt med att formarna rensas ut på smuligt mazarinskrot. Smaken är det inget fel på. De smakar alldeles utmärkt. Men konsistensen…vad hände?

En mazarin består av ett skal av mördeg som sedan fylls med en mandelmassablandning för att slutligen täckas med en glasyr.

Mandelmassageggan gick jättebra, likaså glasyren. Men det oooh-så-viktiga mördegsskalet gick käpprätt åt de sydligare breddgraderna.

Slutade med att batch #1 gick för att återvinnas i komposten.

Så med nya friska tag och efter lite idé-letande i gamla kokböcker och på internätet, gav jag mig på att baka batch #2 av Den Ultimata GF Mazarinen. Kändes lite som jakten på den Heliga Graalen…aja, ni vet vad jag menar.

Smörjning av formar, ny sats mördeg och på’t igen. Allt ser kanon ut tills det där avgörande momentet när 21 stycken nygräddade mazariner ska pillas ur formarna. Tio överlevde av tjugoen. Tio. GAAH!! Så nu har jag bakat nånstans 55 jättefina mazariner, men det bara 10 st att äta. Bomber och granater!

Receptet orkar jag inte ens skriva ut. Det var nått jag hittade på nätet och som jag sedan försökte freestyle’a till med GF-mjölet. Det gick som ni förstår inte så bra. Inte bra nånstans.

Så om det är någon som har lite bra grundläggande tips på bakning medelst glutenfritt mjöl, hör av dig till mig. Jag kan behöva all GF-hjälp jag kan få.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara