0 fågel

Helstekt kyckling i ugn med rostade grönsaker

Dristade mig till att göra helstekt kyckling i ugn häromdagen. Eftersom vi var fyra vuxna och tre barn skulle det bli lite snålt med en kyckling så fick det helt sonika bli två kycklingar som stektes. Det här var i ärlighetens namn andra gången i mitt liv som jag hanterade hel fågel. Jag har nog tyckt att det varit väldigt bekvämt att köra på kycklingfiléer. Men, fatta vad mycket bättre kilopris det är att köpa hel kyckling. Och det känns dessutom väldigt grundligt att få langa in två kycklingar i ugnen.

För en stor middag behövs:
2 kycklingar (c:a 1,2 kg st)
50 g smör
Salt
Peppar
Torkad timjan
Torkad rosmarin

Citronsås:
2 dl grekisk yoghurt
Skal och saft från en halv citron
Salt
En skvätt olivolja

Gör så här:
Lägg ut kycklingarna i en långpanna. Blanda smöret med kryddorna och tryck in det under skinnet på kycklingarna. Jag hade lite olja uppepå kycklingarna också. In i ugnen på +175 °C i c:a 45-60 minuter. Tiden beror på hur stora kycklingarna är samt om du lägger på grönsaker på plåten också. Tumregeln är att köttet ska vara genomstekt där lårbenet fäster på kycklingen, köttsaften ska inte vara rosa.

Jag lät kycklingarna bakas i 30 minuter, sen la jag på bitar av paprika, rödlök, vitlöksklyftor och zucchini på samma plåt. Och så passade jag på att ösa kycklingarna också. Allt detta fick bakas vidare i ytterligare 30 minuter. Samtidigt körde jag också ytterligare en plåt med klyftpotatis.

Servera kycklingen med ugnsrostade grönsaker och klyftpotatis ackompanjerat av citronsåsen. Till förrätt serverades det rödbetor med chèvre och till efterrätt glass med kaksmulor och äppelsirap (se glassrester).

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara