0 bröd

Fröknäcke

Jag är gift med en ostälskare. Om vi går på ICA och handlar och han verkar ha försvunnit så vet jag att han med största sannolikhet står i ostdisken och finrgar på någon liten fransk ostbit. Så när vi gifte oss var ostbricka ett givet val efter all mat och all dessert. Givetvis var kexen och knäckbrödet hembakat. Inte av mig utan av min kära mamma. TACK! Det ena receptet var fröiga kex, det andra hittar ni här nedan.

4 stora bröd
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 tsk sirap
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl
1 dl rostade solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
vatten till pensling
flingsalt

  1. Rör ut jästen i vattnet i en bunke.
  2. Tillsätt sirap och 1 tsk salt och grahamsmjöl och större delen av vetemjölet. Spar lite till utbakningen.
  3. Arbeta till en smidg deg och låt vila i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på +175 °C. Dela degen i 4 delar. Mjöla köksbänken och kavla ut en bit åt gången så tunt som möjligt. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
  5. Nagga med en gaffel, pensla med vatten och strö över solrosfrön, sesamfrön och flingsalt. Kavla in frön och salt.
  6. Grädda i mitten av ugnen i c:a 20 minter tills brödet fått fin färg och är sprött.
  7. Gör likadant med resterande 3 bitar deg.
  8. Bryt brödet i små bitar. (Tror dock att mamma sporrade ut fyrkanter innan gräddning, ser så ut på bilden).
  9. Servera förslagsvis med lite brie och en marmelad av något slag (tex. päronmarmelad).

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara