0 kött

Extremt stark chili

Häromdagen blev jag sugen på att testa att koka chili när jag såg ett recept och konstaterade att jag hade det mesta hemma. Ibland är jag lite för het (plats för skratt) på gröten med att modifiera receptet trots att jag inte har lagat det tidigare. Denna gång fick jag äta upp mitt misstag (men jag tror inte alla skulle göra det iofs…).
Misstänker att det var Habaneron som gjorde att det blev en styrka från helvetets nedre delar, så det kan vara idé att hoppa den om du inte vill ha chilin så stark.
Ingredienser ca 4-5 portioner
750 gr ytterlår av kalv eller högrev
1 chilifrukt
1 Habanero
3 stora vitlöksklyftor
2 torkade fikon
1 paket bacon

1 msk tomatpuré
0,3 dl chilipulver
0,3 msk spiskummin
0,5 dl inlagda jalapeño
2 msk oxfond
0,33 cl ljust öl
1 dl vitt vin
1 lagerblad
2 msk paprikapulver
0,25 msk oregano
0,25 msk koriander

Till servering: Bröd, matyoghurt och guacamole.

Gör så här
1. Hacka, chili, Habanero och vitlöken. Grovskär fikonen.
2. Skär köttet i grytbitar och strimla bacon.
3. Bryn kött och bacon i en stekpanna och ställ åt sidan.
4. Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i olivolja i en stor järngryta. Lägg i kött, bacon, chili, Habanero, fikon, jalapeño, fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver, oregano och koriander.
5. Tillsätt vatten om köttet inte är täckt.
6. Koka smålätt tills köttet faller isär. Ca 3-4 timmar.

Receptet är en lätt omarbetad version av ett recept i Buffé 2012:9.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara