2 frukost/ sött

Buttermilk pancakes

Jag är för tillfället på resande fot i det stora landet i väster – USA. Det värsta med dylika resor är att min interna mat- och sovklocka blir helt virrig. Tydligen ska det ha att göra med nått hormon (melatonin) om jag inte är ute och cyklar. Har inte vågat prova att ”reset’a” klockan medelst receptfria mediciner som finns här, jag får helt enkelt härda ut.

Det bästa däremot när man är på resande fot, är all mat man äter. Ta en frukostbuffé till exempel. Mumma! Jag skrev ett inlägg om hotellfrukostar för ett tag sedan.

Igår morse åt jag Buttermilk Pancakes infused with granola samt en sideorder of bacon. Stabbigt så det förslår, men gottigottgott var det.

Lite sötsliskig maple syrup och smält smör ovanpå fullbordade underverket.

Hur gör man då dessa pannkakor och vad är buttermilk var två frågor som poppade upp i mitt huvud. Efter lite googlande så hittade jag ett recept som Martha Stewart har vevat ihop. Jag hittade även lite diskussioner på olika forum om vad egentligen buttermilk är på svenska. En del hävdar med bestämdhet att det är kärnmjölk, andra menar på att det är något filmjölksliknande som man kan göra själv av vanlig mjölk plus en skvätt vinäger.

Jag tror att du kan använda endera kärnmjölk eller filmjölk. Angående granolan så hittar du ett granolarecept här.

Så till pannkaksreceptet! Då originalet har amerikanska måttenheter, har jag översatt till svenska.

Det tillkom ett litet krux till….vad är baking soda respektive baking powder? Jag tog för givet att baking powder var bakpulver, men efter ännu mera googlande vart det rörigare i mössan än på mången dag.
Baking powder tror jag är bakpulver.
Baking soda tror jag är bikarbonat.
Vi kör så så länge. Har någon nån annan uppfattning går det bra att höra av sig!

Du behöver
2 cups = 5 dl mjöl
2 tsk ”baking powder” = bakpulver
1 tsk ”baking soda” = bikarbonat
0.5 tsk salt
3 msk socker
2 st ägg, lätt vispade
3 cups = 7.5 dl buttermilk/filmjölk/kärnmjölk
4 msk smält smör

Gör så här

 1.  Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
 2. Häll i ägg, buttermilk/fillmjölk/kärnmjölk samt det smälta smöret.
 3. Vispa inte så mycket, det ska vara lite lagom mycket klumpar i. 
 4. Stek på hög värme i stekpanna/pannkakslagg. Ha smör i pannan.
 5. Häll på några matskedar granola. Detta steg kan ev hoppas över om man inte vill ha granola i.
 6. När pannkakan börjar bubbla upp och blir lite torr i kanterna är det dags att vända.
 7. Stek andra sidan.

Serveras varma med stekt bacon, lönnsirap och ev lite smör.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  tooby
  2 december, 2015 at 22:39

  Supergoda. Tack, har letat efter ett recept som kunde förklara "Buttermilk".

 • Svara
  Ulrik
  2 december, 2015 at 23:00

  Så bra! Varsågod!
  Mvh Ulrik

 • Svara