2 frukost/ sött

Äppelsirap

De gör inte bara möbler på det där stora varuhuset, de bloggar även om sådana saker som äppelsirap. Jag såg genast framför mig hur jag ringlade sirap över pannkakor, nybakade scones och över ost på små kex. Blev ju bara till att koka en omgång för att se om det var så gott som det verkade. Tänk på att om du vill ha sirapskonsistens, koka inte för länge, det gjorde jag, det blev som marmelad. Funkade fint för det.

Du behöver:

10 äpplen
3 dl vatten
7 dl socker
  
Så här gör du:
Äppelsirap är enkelt att göra. Variera gärna äppelsirapen genom att koka en sats med

kanelstång eller en bit skalad färsk ingefära.

  • Dela de tvättade äpplena grovt i halvstora bitar. Du ska använda hela äpplena, skal och kärnhus. Koka upp äpplena i vatten på svag värme.
  • Rör då och då med en stor slev. När äpplena börjar bli mjuka och nästan falla sönder, det tar ca 30 minuter så tillsätter du sockret.
  • Rör om ordentligt så det blandar sig väl. Koka kraftigt i 5 minuter. Häll det genom en finmaskig sil eller använd en ren urtvättad kökshandduk och ett durkslag.
  • Låt saften rinna av helt, använder du handduk kan du pressa på med en sked.
  • Häll tillbaka saften och koka till sirapsliknande konsistens.
  • Tänk på att sirapen tjocknar något när den svalnar.
  • Tiden varierar litet beroende på vätskehalten i äpplena men det brukar ta cirka 15minuter.
  • Häll sedan upp i rengjorda glasburka
Vi åt äppelsirap och päronmarmelad till de hembakade kexen och knäckebrödet.
Så  s j u k t  gott.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Svara
    Anonym
    3 oktober, 2013 at 12:45

    Gjorde denna precis nu, står och ska svalna. Tjuvsmakade lite….. Jätte gott! Snart blir det pannkaka med äppelsirap till barn och man. Tusen tack för detta recept, kommer det göras mer av 🙂
    Mvh A-M.T

  • Svara
    Karin
    5 oktober, 2013 at 08:06

    Vad roligt att det verkade bli bra då! Äter själv den gärna till ost och kex. Glass funkar den bra till med!

  • Svara