0 grill

Varmrökt rådjurslår – del 2


Har du inte läst del 1, så gör det först. Du hittar inlägget här.

Det är subotimalt att starta varmröken runt 20:00 på kvällen. Det tar ganska många timmar att röka en köttbit i en varmrök så jag borde ha gjort det 08:00 på morgonen istället. Nåväl, en sen kväll/natt i uteköket har man ju varit med om förrut så let the fun begin!

Jag hällde bort saltlaken och lät låret torka något. Under tiden startade jag en liten brasa i varmröken med tändved av björk. Det doftar så himla gott när man startar en brasa, eller hur?

Men björkved kanske du tänker, använder man inte alved eller liknande vid rökning? Jo, det kan man göra. Själv använder jag ved från äppelträd, men själva elden startar jag med lite björkved. Jag har ett separat förråd bredvid vedboden med äppelved på tork.

Själva röken är en amerikansk BBQ-grill som jag köpt härifrån.

Man eldar i den lilla behållaren och sedan leds röken upp i den stora behållaren där köttet ligger.

Tidigare har jag bara rökt hela bitar av t ex karré eller anka och kyckling. Detta är premiären för rådjur!

Det ryker en hel del på sidan om så var förberedd på att stinka som en nerbränd majbrasa efter du rökt i några timmar.

Beräknad tid är lite svår att bedöma, det beror på storleken och hur hårt du eldar. Kom ihåg att köra ”low and slow”, dvs runt 70-90 grader i tunnans locktermometer. Sedan röks köttet tills du är nöjd med innertemperaturen.

Vad ska då innertemperaturen i köttet vara? Ja du, googlar man runt lite hittar man diverse olika temperaturtabeller beroende på vad det är för kött och ifall man vill ha köttet rare, medium eller well done.
Tittade på den här listan och beslöt mig för 70 grader som sluttemperatur.
 Det tog ca 4-4.5 timme att komma upp till 70 grader i tjockaste delen på låret. En hel del äppelved gick åt.

Man ser efter ett par timmar att köttet krymper och dras upp från ”smalbenet” på steken. Jag moppade köttet med en mop sauce jag gjorde själv av 1 dl flytande honung, 1 dl ketchup och 5 tsk Chef Pauls Magic BBQ seasoning. Pensla på runt steken genom rökningen. Det bildar som en smarrig skorpa runt köttet som kallas bark på BBQ-språk. En del gillar att knapra på den, andra skär bort den.

 Hur vart smaken då? Rökig, salt och riktigt bra. Nästa gång ska jag dock ev skippa saltlaken då jag tycker det vart lite för salt, eller så ska jag laka ur saltet lite i ett vattenbad innan rökningen.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara