0 tips & trix

Surströmmingsfestivalen 2012

För fjärde året i rad arrangerade Feskarn i saluhallen Surströmmingsfestival på Walmstedtska gården i Uppsala. Naturligtvis var Glimten i grytan på plats, i alla fall en tredjedel. Jag har faktiskt inte varit på festivalen tidigare trots att surströmmingskonsumtionen har skjutit i höjden de senaste åren. Så mycket att det inte finns någon premiär. Jag käkar året runt.

På festivalen serveras Borkbo-suringen, ett lite mindre salteri än t ex Röda ulven och Oscars. Men Borkbo har seglat upp som en pålitlig och välsmakande klassiker i surströmmingskretsar.

Surströmmingen som serveras på Surströmmingsfestivalen är speciellt inlagd för detta tillfälle av Borkbosuringen i Enånger och det fanns möjlighet att ställa frågor på plats till tillverkaren.

Det fanns en herrens massa tillbehör att tillgå eller vad sägs om sirap, messmör, rödbetor och rårörda lingon. Jag har ju tidigare deklarerat att jag äter min surströmmingsklämma med potatis, lök, surströmming, smör och bröd. Det är godast så tycker jag. Men jag vet att många som växt upp med surströmmingen i modersmjölken både har det ena eller det andra i klämman. Jag testade lite olika tillbehör nu när det serverades och det enda jag riktigt fastnade för var lingon. Då fick man med en sötsyrlig touch vilket var gott framför allt om du äter årgångssuring som är kraftigare och mer mångfacetterad i smaken.

Till det hela fick du avnjuta Staffan Klingspor som gick lös på dragspelet under hela kvällen. Härligt! Jag kan varmt rekommendera ett besök på Surströmmingsfestivalen. Det finns möjligheter och tillbehör för både veteranen och nybörjaren.

Läs mitt tidigare blogginlägg om kärleken till surströmming

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara