0 skaldjur

Slät räksoppa på torrostade räkskal

I fredags gick jag och vann 1 kilo färska räkor i Feskarn i saluhallens tävling ”gissa hummerns vikt”. Perfekt om man vill slippa att laga mat på fredagkvällen. Det negativa är väl att det blev mycket räkor att äta för en person, men men.
När du har haft en räkfrossa så se till att frysa in räkskalen så kan du använda dem till buljong/fisksoppa/räksoppa. Möjligheterna är oändliga. Nu tog jag i kanske, men det finns många möjligheter i alla fall. Att koka buljong är annars en bra grej att göra, i synerhet när det inte finns någon vettig fisk-/räkbuljong på marknaden som inte innehåller en massa onödiga tillsatser.

Koka buljong
Det fina med buljong är att du i princip kan kasta ner det du känner för. Jag hade detta i min buljong. Ska du enbart göra buljongtärningar så får du reducera tills du bara har ca 2 dl kvar.

Torrostning av räkskal
1 kg räkskal
1 stor morot
1 gul lök
1 tsk timjan
1 stor vitlök
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré

8 dl vatten

3-4 dl vitt vin

Svartpeppar
Lagerblad
Ev 1 rotselleriFräs räkskalen efter rostningsprocessenBörja med att torrosta räkskalen i en långpanna i ugnen (sådär doft, men det blir snart bättre) tills det får lite färg. Fräs finhackad vitlök och grovhackad lök i olivoljan. Släng ner räkskalen och följ upp med resten av ingredienserna. Låt härligheten sjuda i 20-25 minuter. Sila av och låt stå i en bunke.

Räksoppan

Fräs en hackad vitlök och två schalottenlökar i 2 msk olivolja. Släng ner en stor skivad morot och en hackad fänkål och låt det svettas i kasstrullen ett par minuter. Tillsätt buljongen och 8 kvistar färsk timjan (eller 1 tsk torkad). Låt puttra en stund och slå på 3 dl grädde. Smaka av med pressad citron och ev. en liten skvätt vitt vin.

Servera med bröd och några skalade räkor.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara