0 vego

Ratatoiulle med stekt ost

Under min uppväxt brukade vi åka till Hjalmars växthus som låg några stenkast från min mormor och morfars gård. Han odlade två saker: tomater och kaniner. Vi börjar med kaninerna. Han hade en briljant affärsidé, hyra ut kaninerna till barnfamiljerna på somrarna och sen slaktade han kaninerna på hösten, fint gödda av alla små barn. Jag säger inte att jag står bakom idén på något som helst sätt, bara att som affärsman var Hjalmar smart där. Han tog ju dessutom betalt för att få kaninerna gödda. Tomaterna då. Jo, man kunde köpa tomter som var lite defekta till mycket bra pris. Ska man göra ratatouille behövs det många tomter. Med andra ord fick vi många tomater med oss hem. Sen lagades det kastrullvis med ratatouille. En sommar när jag sommarjobbade på ett större reseföretag i stan var jag för lat för att laga egna matlådor. Helt sonika åt jag en portion ratatoille om dagen i en hel sommar. Nej, nu ljög jag, jag åt nog pizza två gånger. Behöver jag säga att det tog många år innan jag ens var intresserad av att smaka ratatouille igen. Här omdagen satt jag och läste i en mattidning från landet i väster – Irland, och blev i alla fall sugen på att prova. Tänkte att jag dessutom kunde piffa till rätten med lite friterad ost till. Blev lyckat!
 
Till fyra portioner behövs
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor i skivor
250 g färskpotatis
4 tomater
3 paprikor, valfria färger
1 zuccini
150 g champinjoner
4 msk tomatjuice
1 msk färsk rosmarin
1 msk färsk timjan
50 g svarta oliver
Salt och peppar
  • Hetta upp oljan i en wok eller panna, ”fritera” vitlöken tills den är gyllene.
  • Dra upp temperaturen och ha i potatisen som du klyftat upp. (Om du inte hittar färskpotatis, ta vanlig, men se till att den är lite kokt innan, genomkokt är inte nödvändigt). Låt fräsa i c:a 5 min, potatisen ska få färg.
  • Ha i tomaterna i bitar och låt det puttra i ytterligare 5 minuter.
  • Sen lägger du i paprika i bitar, zuccinin i halvmånar och champinjonerna som du delat på. Fräs på i c:a 5 minuter.
  • Häll i tomtjuicen och ha i de färska kryddorna som du hackat. Allt ska nu koka i 10 minuter. Potatisen ska bli genomkokt. Lägg i oliverna och smaka av med salt och peppar.
 
Friterad ost
Panko, asiatiskt ströbröd
Ett vispat ägg
Valfri ost, jag hade lite fetaost och brie hemma
Neutral olja att fritera i
 
Vispa ägget, dela osten i lämpligt stora bitar, vänd sen osten i äggsmeten, vänd osten i pankon. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i osten och stek (”fritera”) den tills den är gyllene på alla sidor. Servera till ratatouillen.
 
 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara