0 vego

Potatisgratäng

Jag tjatar om att laga mat till många, men ibland så blir det så och då måste det vara görbart. Potatisgratäng är a) gott, b) lätt att svänga ihop och c) lätt att göra mycket av. Med andra ord, ska du ha 53 gäster hemma på middag i all enkelhet(?) kan man lätt förebereda och laga mycket av just potatisgratäng.

4-6 portioner (räcker till fler om det är på buffé)
1 kg vinterpotatis
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3-4 dl riven ost (gärna med lite sting i)
1,5 tsk salt
2-3 krm svartpeppar (gärna från kvarn)
3 dl mjölk/grädde (jag tar ofta 50-50 för att få det krämigt och fint)

Skala och skiva potatisen fint, gärna i matberedare. Samma sak med löken. Fördela potatis och lök i en ugnsfast form, pressa över vitlök, salta och peppra. Strö över ost och häll på mjölk- och gräddblandningen. Grädda i ugnen på +225 °C i c:a 45 minuter, eller tills potatisen är genomkokt, känn efter med en sticka.

Ska du nu laga till ett halvt kompani kan du ju satsa på aluminiumformar, lätt att förvara i kylskåpet och sen lätt att värma när det är dags att servera. Servera gärna örtmarinerad kyckling och dubbelmarinerad fläskfilé till på din buffé.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara