0 sött

Plommonchutney

I år är det inget vidare äppelår; få, skorviga och små. En del säger att det blir så ibland, andra säger att det beror på den kalla våren. Jag vet inte vad jag ska tro, men den här sommaren var väl ingen höjdare överlag när det kommer till frånvaron av sol. Nåväl, plommon blev det i alla fulla fall. Så in i bänken med plommon.

Vad ska man då göra med alla plommon? Min fru fick en skrälldus med förslag från vänner och bekanta, alltifrån paj och nån konstig dessert, till jugoslaviskt brännvin och chutney. Jag fastnade för chutneyn och tog då i vanlig ordning Google till hjälp.

En av mina stora favoriter inom svensk mat-TV är Leila Lindholm. Fina kokböcker med god mat, trevliga TV-program och nu en site på nätet där du kan handla snygga köksprylar. På recept.nu hittade jag originalreceptet från Leila. Jag tog och dubblade allt eftersom jag tyckte det lät lite.

Dessvärre hade jag inte kanelstänger hemma, ej heller rödvin. Jag gjorde helt enkelt som Kajsa Warg skulle ha gjort – tog vad jag hade hemma. Det fick bli malen kanel och rosévin istället plus att jag hoppade över apelsinen. Inte för att jag inte hade nån hemma utan för att jag inte läste originalreceptet så noga…

Min variant på Leilas plommonchutney innehåller följande:

ca 10 gula plommon
ca 10 lila plommon
2 dl rosévin
2 dl mörkt muscovadosocker
2 kryddmått malen kanel
1 st hel stjärnanis
2 msk balsamvinäger av fikon
lite salt
lite cayennepeppar

Koka ihop alla ingredienser i en kastrull. Jag tyckte att den vart lite för rinnig så jag kokade ner den ordentligt så mycket av vätskan försvann. Antar att det är en smaksak på hur man vill ha den.

Sött och gott. Smakar lite mycket jul kanske. Prova att dra ner på kanelen och ev skippa anisen. Kanske nån annan krydda passar bättre? Lite lätt allergisk mot juliga maträtter nu när jag tänker efter, t ex har jag svårt för vissa kryddor i öl och mat – framför allt kryddnejlika. Uäck.

Vadan detta Leila-altare till bild kanske du tycker? Jo, det var så att jag var med i en fototävling på Leilas FB-sida. Man kan vinna 1500 SEK från www.leilasgeneralstore.com *håller tummarna*

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara