0 kött

Kalvstek på fransyska med gräddsås och svartvinbärsgelé

Nu börjar det bli kallt och ruggigt och vi närmar oss steksäsongen med stormsteg. Jag hade en kalvfransyska i frysen som jag behövde göra något med så jag bestämde mig för att göra en klassisk kalvstek med sås och potatis. Faktum är att det är sällan jag gör det. Det bygger ju på att man har gäster eller stor familj. Jag är ju liksom…själv. Men vad tusan! Jag körde ändå.

Fransyska är den bästa delen till stek, men det går bra även med bog.

Ingredienser till steken

1 kg fransyska av kalv
2 gula lökar
2 morötter

150 gram kålrot

4-5 lagerblad

2 buljongtärningar
10 vitpepparkorn
Salt och vitpeppar till när du steker fransyskan
Smör

Gör så här

1. Stek fransyskan hel i smör och krydda med vitpeppar och salt tills den fått en fin yta. Lägg ner den i en järngryta.
2. Grovhacka lök, morot och kålrot.
3. Släng ner grönsakerna i grytan och täck nästan steken med vatten.
4. När allt kokat upp så har du ner lagerblad, vitpeppar och buljongtärningar.

5. Låt steken puttra i drygt en timme eller tills termometern är mellan 68 och 70 grader.
6. När steken är klar virar du inte den i ugnsfolie

För att du inte ska vara overksam under kokningen så skalar du potatis och hackar grönsakerna enligt nedan. Du hinner även göra pressgurkan som jag har skrivit om tidigare här.

Ingredienser till såsen
Spad från stekkoket

100 gram kålrot
2 morötter

1 finhackad gul lök

1 msk tomatpuré

1,5 tsk svartvinbärsgelé

1,5 msk Maizenaredning

1 nypa torkad timjan
4 dl vispgrädde
1 msk senap av Slottstyp
Ev. svartpeppar
Smör till stekning

Gör så här
1. Sila bort grönsakerna från stekkoket och ställ åt sidan.

2. Fräs lök i smöret och ha efter hand i hackad morot och kålrot (lite finare hackat än till steken)
3. När du fräst ett tag har du i tomatpurén och sen stekspadet.
4. Låt koka upp och ha i grädden och låt såsen fortsätta koka.
5. Sila bort grönsakerna när det har puttrar en stund.
6. Ha i gelé, timjan, senap och Maizena om du inte tycker att såsen blir tjock.
Servera härligheten med pressgurka, kokt potatis, tomat och svartvinbärsgelé.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara