0 plock

Guacamole

Guacamole är ju som bekant en sås som har sitt ursprung från Mexico och de gamla aztekerna. Oftast kanske den förekommer i samband med ätande av tacos, men jag tycker att man kan använda den till allt möjligt: bredbart pålägg på mackan, till grillat kött osv. Varför begränsa sig?

Guacamole är baserad på mosad avakado, men jag törs lova att det finns lika många varianter på guacamole som det finns sandkorn i öknen. Alltifrån ifrån olika kryddningar med lök, chili och koriander till utspädning medelst creme fraiche eller gräddfil.

Mitt standardrecept innehåller följande
4 avakados
citron
2 klyftor vitlök
salt
svartpeppar
(tomater)
(chili)

Gör så här

  1. Kärna ur avakadon och lägg ”köttet” i en mixer.
  2. Pressa lite citronsaft och häll i. Detta motverkar att avakadosmeten oxiderar och brunar till sig.
  3. Pressa vitlöksklyftorna och häll i.
  4. Salta och peppra.
  5. Kör igång mixern och mixa en slät ärtgrön smet.
  6. I detta läge kan man om man vill röra ner ett par finhackade tomater om man vill. Idag gjorde jag inte det för att jag hade inga. Men det är gott, prova själv!
  7. Man kan finhacka chili och ha i också om man vill. Blir lite drag på’t då.

Kan förvaras i kylen i några dagar.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara