0 bröd/ vego

Falafel i libabröd

Falafel är det första jag tänker på när nån nämner veggokäk, du vet de där kikärtsbollarna/”biffarna” inslagna i ett libabröd och med en god myntasås eller liknande till.

Då jag inte lagar speciellt vegetarisk mat i vanliga fall, var det en annorlunda upplevelse att tillreda falafel. Tror inte jag ens käkat falafel ute på stan eller så heller nu när jag tänker efter.

Till falafeln går det åt:
En förpackning kikärter, ca 400 gram
en gul lök
en vitlöksklyfta
2 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 tsk sesamolja
ett ägg
salt & peppar
olja till stekning

Till myntasåsen går det åt:
2 dl turkisk yoghurt
mynta
salt & peppar
2 tsk flytande honung

Till serveringen
libabröd/orientbröd, dvs tunna ”pitabröd”
skivad rödlök
sallad

Gör så här

  1. Blanda ihop myntasåsen och låt den stå och dra en stund.
  2. Skölj av kikärterna och häll ner dem i en mixer.
  3. Hacka löken och häll ner tillsammans med en pressad vitlöksklyfta.
  4. Häll i kryddorna och mixa ihop till en gegga.
  5. Tillsätt sesamolja och ett ägg. Salt och peppar efter behag.
  6. Mixa ihop ordentligt.
  7. Klicka ut kikärtsgeggan till små biffar i het stekpanna. Stek några minuter på varje sida.
  8. Värm ett libabröd i micron och lägg på sallad, rödlök, falafel och myntasås.
  9. Rulla ihop och ät!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara