0 fågel

Dumplings – det nya sushi!

Dumplings är faktiskt en av mina favoriträtter just nu! Det här receptet förflyttar dig till en annan världsdel snabbt. Det tar sin lilla tid att kavla ut dumplingsdegen, men det är det värt. Lovar! När jag var i Kina för några år sedan gick vi på en snabbmatsrestaurang som serverade just dumplings. Känns som om det kommer ta några år (decennier) innan det konceptet slår i Sverige. Men, det finns faktiskt några ställen i Stockholm i alla fall som serverar dumplings. Min matspaning är en snarare en önskan än en spaning: dumplings blir det nya sushi!
Dumplingsdeg c:a 60 st
5 dl vetemjöl special
1 dl vatten
1 ägg
Gör så här
Blanda mjöl, vatten och ägg och arbeta degen ca 5 min, helst i degblandare eller matberedare. Vira in degen i en fuktig handduk eller plastfolie och låt vila i kylskåpet 45-50 min.
 
Fyllning
5 salladslökar
1 vitlöksklyfta
400 g kycklingfärs
2 msk rapsolja
1 msk riven ingefära
1 tsk salt
 
Dipsås
½ röd chili
2 msk koncentrerad äppeljuice
2 msk japansk soja
 
Till servering
Jasminris

Gör så här
Finhacka chilin och rör ihop dipsåsen. Skiva löken tunt. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop fyllningen. Dela degen i fyra delar och gör dumplings av en del i taget. Rulla ut varje del till en längd och skär den i 15 bitar. Rulla degbiten till en boll och kavla ut varje boll för sig. Gör några degrundlar i taget och lägg en rågad tesked fyllning i mitten. Fukta kanterna med ytterst lite vatten. Nyp ihop uppåt till ett knyte. Sjud i omgångar i rikligt med saltat vatten ca 3 min, tills de flyter upp till ytan. Servera med dipsås och ris.

PS: Receptet är från Arla.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara