0 vego

Channa dal

Det analoga köket.
Hurra! Äntligen dags för indisk mat igen! Det brukar kunna bli mer indisk mat under höst och vinter än andra dagar under året. Kanske för att jag mest gör grytor. Och det är ju inte grytsäsong jämt.
Just den här dagen var jag förstärkt i köket av min käre vän Jonas, som enligt uppgift är en hejare på att skålla tomater. Nåja, mindre bra på att beräkna vikten efter skalning visade det sig. Men så kan det bli när man tar in kökspersonal som jobbar ideellt. Riset kokades utan anmärkning. Bra så.

Det bästa med indisk mat är att så mycket är vegetariskt, dessutom ofta laktosfritt och det brukar kunna bli redigt med matlåda.

Dal ja, nu kör vi!

Ingredienser

250 g svarta belugalinser, eller gröna linser 

2 tsk olja



Jonas skållar tomater.



1,5 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk malen ingefära
1 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
0,5 tsk kajennpeppar
1 kanelstång
0,5 tsk gurkmeja
2 tsk salt
840 g skalade tomater
2 tsk socker
2 dl vatten
2 tsk garam masala
Gör så här
1. Lägg Belugalinserna i blöt i 20-30 minuter.
1. Skålla tomaterna eller låt någon annan göra det åt dig.
2. Hacka lök och vitlök fint och fräs i oljan. Tillsätt ingefäran.
3. Fräs lite och tillsätt spiskummin, koriander, kajennpeppar, kanelstång och gurkmeja.
4. Kasta i linserna och saltet.
5. Tillsätt efter ett par minuter tomater, socker och vatten. Låt koka upp.

6. Låt grytan puttra i ca 30 minuter.

Servera med ris och chutney.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara