0 sött

Äppelpaj med extra allt

Jag har ju blivit med hus. Och med huset följde sju äppelträd (och ett päronträd och ett körsbärsträd). Vilket är helt fantastiskt! Tyvärr är det inget äppelår i år.  Det är massor som bara ruttnar på trädet och mycket som ramlar ner. I och för sig så är det kul att djuren får mat. Men jisses vad det måste plockas mosade, gojsiga äpplen från gräsmattan. Kunde inte djuren göra ett bättre jobb när de ändå håller på? Ät mer äpplen för bövelen! Hittade dock några fina äpplen. Än så länge är det bara transparent blanche som är mogna. Så passade på att testlaga lite äppelpaj inför kommande kalas här i september. Man kan säga att den har extra allt!

Börja med en havrebotten:
175 g smält smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,5 dl havregryn

Rör ihop allt, tryck ut i en form gärna med veckad kant (för att det är snyggt) och förgrädda i ugnen i 15 minuter på +175 °C.

Fyllning:
10-12 äpplen, beroende på storlek
25 g smör
4 msk farinströsocker
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära

Skala äpplena och dela i mindre bitar. Stek sen i smör i en stekpanna och häll över socker, kanel och ingefära. Stek så att äppelbitarna mjuknar något. Lägg i det förgräddade pajskalet.

Topping:
75 g rumsvarmt smör
2,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker

Nyp ihop till en smulig röra och strössla över de stekta äpplena i formen. Grädda i ugnen i c:a 25 minuter på +175 °C eller tills pajen blivit gyllene. Serveras med vaniljsås av något slag eller youghurt smaksatt med lite florsocket och stött kardemumma. Och ja, den smakade ännu bättre dagen efter. Nu ska det bara bakas ett gäng sånna här till. Då kanske det blir bild på pajen till och med.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara