0 grill/ kött

Varmrökt rådjurslår – del 1

Fick ett tips av en kompis om nån bekant till honom som precis hade skjutit ett rådjur och ville bli av med köttet. Sagt och gjort, jag fick numret och ringde och bokade hämtning.
Tänkte att det kunde vara lite spännande att prova att varmröka ett rådjurslår.

Hela rådjuret var styckat i sex delar – nacke/främre delen av ryggen, sadeln, framlår (eller vad det nu heter) samt två stycken baklår/stekar.

Glad i hågen susade jag hem och byggde om köksbordet lite snabbt till slaktbänk. Det ser ju lite makabert då man är van med kött i små plasttråg i en kyldisk…tur inte frun var hemma! Vassa knivar är a och o – lyckligtvis har man bra grejer!

Då rådjuret skulle delas med tre kamrater vart det uppdelat i rådjurssadel, två baklår, ett framlår och resten vart grytbitar.

Efter lite googlande fann jag lite information om hur man tillreder ett rådjurslår.

Först ska det ligga i saltlake ett tag, sen ska det brynas hastigt innan man slänger på det på röken.
I vanliga fall kallröker man kött, men eftersom jag har en amerikansk varmrök tänkte jag använda den.

Saltlaken gör du genom att värma upp 10 liter vatten och hälla i 1.5 kg grovsalt. Rör om tills saltet löst sig i vattnet. Lägg ner låret i vattnet och ställ svalt i minst ett dygn.
Läste nånstans att många låter det stå ända upp till 10 (!) dygn, men det tyckte jag lät himla länge. Det torde bli salt som tusan också antar jag. Jag hade tänkt att det skulle få stå till i morgon, sen drar jag igång röken.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara