0 kött

Ugnsgratinerad falukorv med potatismos

Semestern slut för den här sommaren och man är tillbaka på jobbet.
Nått som jag inte saknar när jag är ledig är matlådan – du vet matrester från förr, micrade till oigenkänlighet.
Ifs kan ju vissa maträtter vara mycket godare dagen efter man lagat den, t ex chiligryta eller smörgåstårta, när smakerna har fått stå och dra till sig.

Här är en klassiker i det Strandbergska hemmet – ugnsgratinerad falukorv med potatismos. Inget tjafs med pulvermos nu, utan riktig pärstampa ska det vara. Funkar utmärkt att ha med sig i matlådan till jobbet!

Du behöver
1 st falukorv (Andersson & Tillman använder jag)
1 st äpple
senap
riven ost
potatis
salt
vitpeppar
smält smör
mjölk

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den.
  2. Ta en bit av falukorven (eller hela om du ska mätta några fler) och skär skåror i den med ca 1 cm mellanrum. Skär inte hela vägen igenom.
  3. Skala äpplet och skär tunna skivor av det. Pilla ner äppelbitarna i skårorna i korven.
  4. Drissla över lite senap på korven och lägg på lite riven ost.
  5. Skjuts in i ugnen, ca 175 grader i ungefär 20-30 minuter.
  6. När potatisen har kokat färdigt, pressa den med en potatispress.
  7. Tillsätt lite smör, salt, vitpeppar och en skvätt mjölk. Vispa med elvisp till ett fluffigt mos.
  8. Serveras med valfri grönsallad och ett glas mjölk.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara