0 fisk

Surströmming – en kärleksförklaring

Surströmming. Love it or hate it. Så är det bara. Det första man måste understryka med surströmming är att det inte är rutten fisk. Den är fermenterad. Fermentering eller jäsning innebär att att produkten i fråga inte har haft tillgång till syre i jäsningsprocessen vilket innebär att de i t ex surströmming har skett en ofullständig oxidation av organiska föreningar.

Det finns även andra produkter där det har skett en jäsning och det är t ex filmjölk, insterband, creme fraiche, yoghurt, saltgurka och surkål. En tanke att vända i huvudet innan man skickar ut sitt ”rutten fisk-argument”.

Hade vi inte använt jäsning eller fermentering som process så att vi även varit utan många produkter inom läkemedelsindustrin, såsom penicilin och insulin.

Nåja, nog om kemiska föreningar och annat. Det här inlägget ska ju ändå försöka ebba ut i hur man gör en surströmmingsklämma.

Surströmming saluförs traditionellt sett inte förrän surströmmingspremiären, som äger rum den tredje torsdagen i augusti. Men nuförtiden är detta datum inte lika viktigt.

Nybörjare
Som surströmmingsnybörjare så tycker jag att du kan testa med att äta din klämma med: hårt smörat tunnbröd, en surströmming, rikligt med lök, mandelpotatis och gräddfil (en annan jäst produkt!). Gräddfilen tar bort lite av den intensiva smaken. Som nybörjare vill man smyga lite inledningsvis. Även viktigt att det är årets inläggning som gäller så att fisken inte har kommit lika långt i sin fermenteringsprocess. Undvik även romen om du inte har ätit tidigare.

Många norrlänningar gillar även att äta med messmör. Då blir det en fin brytning mellan sött och salt. Något som kan passa nybörjaren.


Många olika typer av klämmor
Det finns som sagt många sätt att äta surströmming och det finns inget direkt rätt och fel. Jag har inte så mycket i min klämma:

Mjälloms tunnbröd av korn
Smör
Hackad lök
Surströmming inkl. rom från honan
Mandelpotatis

Annat tillbehör som du kan ha på:
Messmör
Tomat
Dill
Gräslök
Lagrad ost, förslagsvis Västerbotten.
Gräddfil

Till sist. Jag vill slå fast att jag inte är någon expert på surströmming. Men jag älskar det vansinnigt mycket och kärleken blir bara starkare med åren.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara