0 vego

Morotssoppa med sesamsnittar

Att maten står på bordet när man kommer hem är lyx. (Tack kära sambo, jag har det gärna så varje dag – nästan i alla fall). Nu stod det en morotssoppa på spisen och puttrade. Härligt gyllene och smakrik. Till soppan serverades stekta brödbitar med sesamfrön. Piffar vilken soppanrättning som helst.

Ingredienser till 3-4 portioner:
500 g morötter
2 cm färsk ingefära
2 dl vispgrädde
Finrivet skal av 1 citron
En halv gul lök
3 msk olivolja
8 dl vatten
2,5 msk konc grönsaks- eller kycklingfond
2 msk färskpressad citronjuice
1 dl matyoghurt
Salt
Peppar
4 skivor lite grövre rostbröd (eller gör fler brödbitar, de blir så himla goda)
Smör att steka bröd i
Sesamfrön

Gör så här:

  1. Skala och skiva ingefäran.
  2. Koka upp grädden i en kastrull med ingefära och citronskal. Ta från värmen.
  3. Skala morötterna och skär i slantar. Skala och finhacka löken.
  4. Fräs löken mjuk och glansig i 2/3 av oljan i en kastrull i c:a 2 minuter. Tillsätt morötterna och fräs ytterligare någon minut.
  5. Häll på vatten och fond. Koka upp och låt småkoka under lock tills morötterna är mjuka.
  6. Ta från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer eller i matberedare.
  7. Sila ner grädden i soppan. Tillsätt citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.
  8. Dela brödbitarna på snedden, stek i smör och strössla över lite sesamfrön.
  9. Servera soppan med en klick matyoghurt (jag var för hungrig för att leta reda på yoghurt, hann inte ens fota min egen tallrik faktiskt).
PS: Receptet är från senaste ICA Buffé.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara