0 sött

Helt andra bullar

Den där Leila skrev häromdagen att hon hade knäckt koden till att få till de saftigaste bullarna. Vad är hemligheten Leila? Jo, hon hade bytt ut en del av degväskan mot vispgrädde. Sen är tricket att köra degen länge i hushållsmaskinen. Närmare 20 minuter. Och kom ihåg att inte ha i allt mjöl som står i receptet. Degen ska vara kladdig.

Jag kör på det här receptet:
150 g smält smör
3,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
2 tsk mortlad kardemumma
12-14 dl vetemjöl special

Smält fettet och i med mjölk och grädde, ska bli fingervarmt. Smula i jästen i hushållsmaskinen, häll i degvästkan, socker, salt och kardemumma. Pyttsa i vetemjöl efter hand. Inte allt nu. Tänk kladdigt! Låt maskinen bearbeta degen i 20 minuter. Låt sen degen jäsa i 30 minuter. Under tiden förbereder du fyllningarna.

Fyllning 1:
40 g rumsvarmt smör
2 msk socker
1 msk vaniljsocker

Fyllning 2:
40 g rumsvarmt smör
2 msk socker
1 msk malen kardemumma
0,5-1 msk kanel

Rör ihop respektive fyllning till varsin smet.

Dags för degen igen, dela den i två delar. Kavla ut till en avlång kaka. Bred på vaniljblandningen, rulla ihop alternativt vik in kanterna mot varandra. Skär sen degen i 20 bitar. Lägg bullarna i formar eller på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Gör samma sak med nästa degbit men bred på kanel- och kardemummafyllningen.

Grädda varje plåt sen i c:a 5-8 minuter i c:a +225 °C.

När bullarna svalnat någor penslar du kardemummabullarna med lite sirap som är utblandat med vatten och strössla över mortlad kardemumma blandat med strösocker (också tips från Leila). Vaniljbullarna penslar du med smör och så doppar du dem i strösocker. Simsalabim så har du lyxigt, saftiga bullar.

PS: Jag har lånat bilden från https://petrasparlor.wordpress.com, receptet är från Vår Kokbok och Leila hittar du här.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara