0 bröd/ plock

Glutenfri pizzadeg

Inspirerad av min kära bloggkollega Karin’s pizzabakande skred jag tillverket häromdagen då min numera gifta fru var sugen på pizza. Trist som tusan att inte den lokala pizzaleverantören har glutenfri pizza så vad göra? Jo man gör degen själv.

Googlade runt som tusan innan jag fastnade för det här receptet. Originalreceptet kommer från den här sajten.

Du behöver
1,5 tsk salt
2 tsk strösocker
25 gram jäst
0,5 dl olivolja
3,5 dl fingervarmt vatten
7 dl glutenfri mjölmix (jag använde Finax)

Receptet var lite bak-och-fram tyckte jag eftersom man ska börja med salt, socker, olivolja och jäst. Inte mjölet och vattnet (eller kanske mer vatten och jäst) som vid ”vanlig” bakning. Nåväl, så här gör du:

  1. Blanda salt, socker, olivolja och jäst. Rör tills jästen har löst sig.
  2. Häll i ljummet vatten och rör om med elvisp.
  3. Vispa ner den glutenfria mjölmixen lite i taget. Smeten ska vispas i 4-5 minuter och bli lagom seg, typ som marängsmet.
  4. Bred ut smeten på tre bakplåtspapper. Bred ut tunnt. 
  5. Låt jäsa på dragfri plats i minst 20 minuter.
  6. Grädda pizzabottnarna i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 5-7 minuter tills de fått lite färg.
  7. Låt bottnarna svalna en stund.
  8. Bred på valfri topping och grädda sedan i 250 grader i nedre delen av ugnen tills osten har smält

Några reflektioner:
– svårt att bestämma tjockleken på pizzorna. Eftersom det var första gången som jag gjorde denna smet så provade jag olika tjocklekar på de tre pizzorna. Antagligen är det en smaksak hur tunn pizza du vill ha så du får prova dig fram.
– Väldigt kladdig smet. Var otroligt skeptisk men slutresultatet vart acceptabelt.
– Använd en baksten om du har. Jag provade bara på plåten och det vart sådär. Bakstenen blir stekhet och fräser till bottnen bättre så du slipper den där degiga känslan som kan infinna sig hos hembakad pizza.

En otroligt inspirerande blogg om hemlagad pizza hittar du här!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara