0 grill/ kött

Fantastiska revbensspjäll!

Ah! För mig är det sommar att få gnaga på lite revbensspjäll. Inget ger en så kladdig och fin ansiktsmask och handkräm  som grillgegga över halva kroppen. Tips från coachen – ät inte spjäll på första date’n.

Helst gör jag tunna revbensspjäll då jag tycker de tjocka gör sig bättre på julbordet och kanske inte lika bra på grillen.

Sååå gott om man tillagat dom rätt. Men en del vill gärna grilla tunna spjäll sönder och samman av någon outgrundlig anledning. Inte jag. Jag vill ha dem grillade till saftig perfektion och inte sönderkolat, knastrigt äckel.

Nåväl, hur gör då jag när jag tillagar mina spjäll? Det är ganska enkelt faktiskt. Rumstempererat kött + rubb + mopp = bra resultat!

Du behöver:
– En rubb av något slag, köp färdig eller gör själv. En rubb är en torr blandning av kryddor. Google is your friend…
– En mop sauce tillverkad av rubben. En blöt gegga man svabbar på (hence the word mop) under grillningen.
– En lagom bit tunna revbensspjäll.

Idag använde jag mig av en färdig rubb som jag fick i present på vårt 80-årskalas – Adams Rib Rubb.

Gör så här:

  1. Ta fram köttet ur kylen så det får bli rumstempererat.
  2. Blanda din rubb alternativt sprätta upp påse färdig rubb med den största och vassaste kniven du har.
  3. Gnid erotiskt in revbensspjällen med rubben. Sakta….sakta och med cirkulärt roterande handlovar och fingrar. Tänk ryggmassage med esoterisk olja… That’ll start the juices flowing!
  4. Tänd grillen. Jag väljer briketter och indirekt grillmetod för mina spjäll. Allt för att inte göra kolbullar av hela härligheten. Vänta tills briketterna är askgråa. Alldeles för många grillar för fort och innan perfekt glöd har hunnit frambringas. Betänk att god mat inte har bråttom.
  5. Blanda The Mighty Mop Sauce (se nedan). Låt stå.
  6. Kontrollera The Ash Grey Index på briketterna. Askgrå? Grilla!
  7. Lägg revbensspjällen med bensidan nedåt. Lägg på locket på klotgrillen. Justera ventilerna (botten och locket) så de står på ”fulla spjäll” (plats för skratt).
  8. Grilla sisådär 15-20 minuter. Moppa på sås på köttsidan. Vänd köttsidan nedåt. Moppa på sås på bensidan.
  9. Upprepa steg 8-9 några gånger.
  10. När du ser att det börjar svartna litelitelite i kanterna (och köttet drar sig tillbaka på benet), då är spjällen klara!
  11. Låt vila en stund på köksbänken under folie och skär sedan upp dem med den stora, vassa kniven.

 The Mighty Mop Sauce
– 4-5 msk rubb
– 1 dl sirap eller flytande honung
– nån halvdeciliter ketchup
– ett par-tre msk äppelcidervinäger

Servera spjällen till vad du vill. Jag äter dem med klyftpotatis Idaho Style, grillat lantbröd och en god BBQ sauce men det funkar även med en schysst coleslaw!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara