0 frukost

Amys godaste granola

Satt och bläddrade i tidningen Family Living och hittade då ett recept på granola som Amy von Sydow hade vevat ihop. Såg riktigt gött ut – man vart ju tvungen att provlaga!

Vad är granola då kan man undra, jo det är en ugnsrostad, knaprig müsli. Varva med bär och yoghurt i höga glas för snygg servering. I USA har nästan varje café med självaktning sitt eget recept på granola. Man äter det till frukost eller brunch med färska bär och yoghurt.

Själv provade jag skivad banan, ekologisk vaniljyoghurt och granola på toppen. Så himla gott. Kommer aldrig att äta vanlig müsli igen. Supergod, men kanske inte superbillig…eller ens kalorifattig…men väldigt gott!

Du behöver (~20 portioner)

8 dl havregryn
2 dl kruskakli eller vetekli
2 dl pumpafrön/solroskärnor
1 dl linfrön
2 dl grovhackade nötter (mandel, hasselnötter, cashewnötter)
2 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker
1 dl mörk sirap
1 dl solrosolja
1 msk honung
150-200 g torkad frukt eller bär (tranbär, russin, aprikoser)

Gör så här

  1. Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke.
  2. Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp. Alltihop ska bara smältas samman.
  3. Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
  4. Rosta i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt så håll koll! Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha en riktigt knaprig granola.
  5. Ta ut plåtarna och låt svalna. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk. Granolan håller sig i åtminstone två veckor men tar oftast slut innan dess!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara