0 kött

Älgfärsbiff med potatispuré, rårörda vita vinbär och smörstekta kantareller

Sensommar. Det innebär att frysen är full av bär, svamp och en massa andra godsaker. Men det innebär också att jag lär äta av lite eftersom jag behöver plats för bland annat höstens gårdskött.  Lägg till att min bloggkollega Ulrik ringer mig på jobbet och undrar om jag vill köpa rådjur och du har en omöjlig ekvation att lösa i en liten ynklig lähenhetsfrys.

Nåja. Fram åkte ett paket älgfärs från skogarna i Dalarna. Ett paket kantareller från Hälsingeskogarna och ett par deciliter vita vinbär från en radhusträdgård i Uppsala. En trestegsraket som bara väntar på att bli avfyrad.

Rårörda vinbär
1,5 dl vita eller röda vinbär
2 msk strösocker

Dosera socker efter behag. Jag tycker andra recept på rörda bär alltid överdoserar på socker. Syrliga bär ska smaka syrligt!

Smörstekta kantareller
100 gram gula kantareller
En stor klick smör
Salt & svartpeppar

Potatispuré på mandelpotatis
0,5 kg Mandelpotatis
50 gram smör
0,75 dl mjölk
0,25 dl vispgrädde
Muskot (riv själv)
Salt & svartpeppar

Älgfärsbiffar
500 gram älgfärs
3 dl lagard ost, t ex brännvinsost
1 ägg
2 dl vispgrädde
5 stötta enbär
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 msk vilt & kantarellfond
Salt & Svartpeppar
Gör så här
1. Gör först de rårörda vinbären.
2. Koka potatisen medan du gör biffarna.
3. Blanda ihop ingredienserna till biffarna och forma 5 stycken biffar.
4. Stek biffarna i lite smör. Om du vill kan de stekas klart i ugnen, det tenderar att bli saftigare.
5. Vispa ihop ingredienserna till potatismoset med hjälp av en elvisp så att det blir ordentligt fluffigt. Värm grädd- & mjölkblandningen i mikron så att den inte är iskall när du gör moset.
6. Stek kantarellerna.

Servera med plommontomater och några basilikablad.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara