0 fisk

Laxpiroger

För ett tag sedan så lagade jag en köttfärsrulle och la ut receptet på här. Inspirerad av det hittade jag nu en pirog som jag tycker blev himla god. Pirogminnena är si så där annars. Jag och min kompis skulle baka piroger när vi var små, seriöst, vilka 8-åringar bakar piroger idag, nämn en! (Vad var det för fel på oss)? Hur som helst, då blev degen alldeles för salt och smulig och den höll inte ihop för fem öre. Tog ett par år innan det blev pirogbak igen, eller snarare pirogätning. Typ tills för något år sedan då vi skulle spendera en helg i en kompis torp. Där är det primitivt när det kommer till vatten, el och sådana faciliteter. Vi hade med andra ord förberett mat innan i viss mån. I alla fall, då hade en i gänget med sig en fantastisk pirog med varmrökt lax. Inspirerad av den där varmröktalaxpirogen slog jag till nu på pirogbak. Äntligen!

Ingredienser

Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
150 g keso

Fyllning:
250 g varmrökt lax
1 dl créme fraiche
100 g keso
½ dl majonäs
2 msk dill
2 dl kokt kallt ris
1 ägg till pensling
0,5 tsk salt (eller efter smak)

Gör så här

Degen:
Blanda vetemjöl, smör och keso till en grynig deg, jag körde allt i matberedaren. Kavla ut degen och måtta antigen ut runda bitar till portionsbitar eller gör en stor pirog så gjorde jag).

Fyllning:
Blanda alla ingredienserna. Klicka ut önskad mängd fyllning på degbitarna och forma till piroger. Alternativt lägg på all fyllning på storpirogen. Pensla med utvispat ägg. Grädda i +225 °C i c:a 15 minuter eller tills färgen ser fin ut. Servera med rivna morötter.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara