0 sött

Glass i stora lass

Om vi svenskar nu äter näst mest glass i världen (11,5 l/person och år) så är det väl inte mer än rätt att man drar sitt strå till stacken och införskaffar sig en glassmaskin? Sagt och gjort, jag, eller hushållet, är nu stolt ägare till en glassmaskin! Den provkördes här ikväll. På en gång kändes det lite ’plain vanilla’ att bara köra på vaniljglass. Så den hottades upp med lite jordgubbar och hallon. Men, seriöst, man kan ju ha i vad som helst. Ja, jag ser ett mönster med muffins och ’vilken-fyllning-man-vill’ och nu med glassen i ’vilken-smak-man-vill’. Men är det inte härligt att kunna få precis vilken smak man vill? Nästa gång ska jag smaksätta med Baileys och kaksmet. Och så ska jag nog satsa på lite mindre med grädde och spä med antingen mjölk eller grekisk/turkisk yoghurt. Här är i alla fall ett grundrecept på glass som fungerar även utan glassmaskin.

3 dl grädde
3 ägg
1 dl florsocker

Se till att ha 3 bunkar framme. Separera äggulorna från äggvitorna. Bunke 1) Vispa äggvistorna till hårt skum. Bunke 2) Vispa äggulorna med florsockret. Bunke 3) Vispa grädden. Vänd försiktigt ihop allt. Tricket är ju att få luft kvar i glassmeten. Ha i valfri smaksättning. Jag tog 2 dl jordgubbar som jag mosade och sen lite hallon som jag också mosade innan jag hade i dem i smeten. Hade även i lite vaniljpulver för att få lite mer smak. Kör nu antingen i glassmaskinen tills glassen har fått fin konsistens, eller häll upp smeten i en plastbytta och ställ i frysen.

Mer glassrecept kommer framöver nu när det äntligen vänt i temperaturen från att ha varit den kallaste juni på 220 år till att vara som det ska vara: sommar!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara