2 sött

Franska våfflor

Att gå på konditori är inte lika vanligt längre, och med konditori menar jag klassiskt kondis. Ni vet, så som det var mer förr (hur gammal låter jag inte?). Nu kryllar det av kaffeställen som Starbucks, Espresso House, Wayne’s osv. I Uppsala är det gamla konditorierna Fågelsången, Ofvandahls och Landings som försöker hållan fanan högt. Mina fikafavoriter är Kardemumma och Broströms. Gott bröd och goda bullar. Och på Kardemumma får man dessutom bryggt te med påtår! Men när jag var liten och vi skulle gå och fika på stan var det nästan alltid Landings vi gick till. En sötsak som ofta valdes då var fransk våffla. Det här är ju en sann kaféklassiker. Dessutom enkel att baka hemma. Så här går man tillväga:

Kakor
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
1-2 msk vatten

Smörkräm
100 g smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

  1. Kör allt till kakorna i en matberedare, börja dock med en msk vatten. Låt degen vila i kylskåpet en timme.
  2. Kavla ut degen c:a 0,5 cm tjockt, ta ut rundlar med hjälp av ett mått, c:a 6 cm i diameter. Det ska bli 20 st.
  3. Lägg rundlarna på sockrat bakplåtspapper och kavla dem med en kruskavel till ovala, långsmala kakor.
  4. Fördela kakorna på två plåtar med bakplåtspapper på. Grädda i 6-8 minuter.
  5. Rör ihop smörkrämen och bred på hälften av kakorna när de svalnat. Motera smörad kaka med osmörad.

Voíla! Du har precis gjort ditt eget kondisfika!

(Receptet kommer från Sju Sorters Kakor).

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Svara
    Lena Erlandsson
    10 november, 2015 at 12:26

    Hur många grader?

  • Svara
    Karin
    10 november, 2015 at 12:31

    Hej! Relevant fråga! +225C.
    Lycka till! Med vänlig hälsning, Karin

  • Svara