0 tips & trix

Senapsprovning

Var och handlade mat häromdagen och fick ett infall så jag spontanköpte med mig lite senap.

Jag gillar senap. Senap ger karaktär till det mesta. Senap i matlagning är inte så himla vanligt förekommande. Inte i min matlagning i alla fall. Ifs har man väl vevat ihop ett antal senapsvinigrätter genom åren, eller korv på bredden och tvären med senap på, eller varför inte som jag fick lära mig i lumpen (kock på I21 i Sollefteå, lagade kanonmat!) där vi använde oss av senap i vår berömda korvstroganoff.

Tittar man sig omkring i valfri  matbutik så kan man ge sig katten på att det finns minst 10 sorters senap på hyllan. Jag valde några stycken där Slotts Original är stapelvaran hemma i kylen. Fyris Senap i sin svarta upp-och-ner-tub är förhållandevis ny i min värld, likaså Hultbergs senap ifrån Druvan. Johnny’s senap är en bubblare till modern klassiker jag tycka medans Dijonsenap måste anses vara en institution i maten, men kanske inte på korven.

Vad kan man då använda de här senaperna till?

Dijonsenapen är så kraftig och stark i smaken, så den lämpar sig nog bäst som smakförhöjare i maten, till exempel i kycklinggratäng med dijonsenap och basilika. Eller i en varm potatissallad med en skvätt dijonsenap i.

Min favorit är dock dijonsenap som tillbehör till fet, rökt korv och några goa fina belgiska öl! Bilden till höger visar en klassisk tallrik på Kerstbierfestival i Essen utanför Antwerpen i Belgien.

Resten tycker jag man kan använda lite hur som helst, framför allt till korv. Korv och senap är som hand i handske, riktigt bra kombo!

Prova att klämma i en ordentlig skvätt senap nästa gång du gör korvstroganoff. Mycket bra!

Ska jag betygsätta dessa produkter får det bli:

5 av 5 – Slotts Original – så här ska en senap smaka!
3 av 5 – Fyris Senap – nice try.
4 av 5 – Hultbergs senap – oväntat god!
3 av 5 – Johnny’s senap – okej.
4 av 5 – klassisk dijonsenap – väldigt stark i smaken, men god.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara