1 sött

Rulltårta – en svensk klassiker

Många av er har säket ätit en herrans massa rulltårta i era dar. Om ni tänker efter så var den nog mer vanligt förekommande fram till 80-talet än efter det. Ändring på det! Kanske så att rulltårtan har fått tillbaka lite av sin stjärnglans nu på senare år i och med småkakans återintåg på fikabordet och att det faktiskt är inne med hederliga klassiker igen. Jag tycker nämligen att rulltårta känns som en svensk klassiker, har ingen aning om var detta bakverkar har sitt ursprung egentligen. Har ni inte bakat den på ett tag så slå till nu till nationaldagen vettja! Här nedan följer ett recept på den variant som i folkmun kallas drömtårta.

Det här behövs för en rulle:
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Gör så här:
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Blanda ihop potatismjöl, kakao och bakpulver, sikta i smeten. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. In i ugnen i 5 minuter på +250 °C (vanlig ugn) eller +200 °C (varmluftsugn). Här kommer partytipset, lägg ut ett bakpåtspapper på köksbänken, strö över socker, vänd kakan uppochner över den sockrade ytan. Ha på lite, lite vatten på baksidan på det bakplåtspapper du nu har uppåt. Dra loss.

Se till att smöret är rumsvarmt. Häll i siktat florsocker, vaniljsocker och äggulan i smöret. Vispa med fördel med elvisp tills du har en jämn smet. Bred på kakan, rulla från kortsidan för att få en fin, hög rulle.

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Sophia
    1 mars, 2016 at 14:07

    Jag tog inte en elvisp till krämen för det går lika bra med en liten gaffel 🙂

  • Svara