0 frukost/ sött

Rabarbermarmelad med vanilj och jordgubbar

Det är fint när man får en hel kasse rabarber av sin bloggkollega Ulrik. Det värmer i hjärtat hos mig som inte har någon egen rabarberodling. Men när jag väl stod där med min kasse så körde jag fast lite. Vad tusan skulle jag köra med den? Ulrik har ju redan skrivit tre eminenta bloggposter om denna snabbväxande och smakfulla växt.

Rabarbersaft
Rababerpaj
Rabarberchutney

Men marmelad har den lille spjuvern inte skrivit om. Game on! Jag hade så mycket rabarber så jag bestämde mig för att göra två olika. En som är god på rostad smörgås och som är lite lättsammare vardagsmarmelad. Ja, ni fattar. Den andra marmeladen är tänkt att vara till en ostbricka. Kanske en fin Brie de Meaux?

Men först ut är en rabarbermarmelad med jordgubbar och vanilj.

Ingredienser
1/2 liter jordgubbar
4 dl rabarber
4,5 dl socker
1 vaniljstång (finns eko på Coop)
1 msk citronsaft

1. Värm upp rabarber och jordgubbar på låg värme tills de börjat mjukna.
2. Tillsätt sockret och citronsaften.
3. Låt sjuda lätt tills rabarbern och jordgubbarna är mjuka.
4. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i kastrullen.
5. Släng även i vaniljstången.
6. Låt småputtra en stund (min tog ungefär 30 minuter)
7. Häll upp en liten sked vätska från marmeladen på en nedkyld assiett och dra skeden igenom vätskan. Om det blir en permanent linje så är din marmelad klar. Annars koka lite till.
8. Häll upp den varma marmeladen i glasburkar och låt svalna.
9. Förvara i matkällare eller kylskåp.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara