0 sött

Morotskaka

Man hör det ju på namnet, morotskaka, det kan ju inte vara annat än supernyttigt! Jag bakade den här till min lilla älskade 1-årings kalas. Den går att förbereda och frysa om man hoppar frostingen. Jag dekorerade min kaka med marsipanmorötter. När jag skulle dekorera hade jag en sötsugen 7-åring som hängde bredvid och ville smaka och spritsa smörkräm. Han fick nöja sig med att äta morötter, han fick två men ville äta bra många fler. Jag tyckte att han kunde äta lite av kakorna innan han goffade flera morötter. Men under fikan ute på kalaset tillkänna gav han glatt för alla: ’jag får äta hur många morötter jag vill sen’! Sanning med modifikation… Men också ett bra betyg på marispanmorötterna!

Kakan
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk mald kanel
1,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk mald ingefära
1 krm salt
1,5 dl solrosolja
4,5 dl finrivna morötter

Vispa ihop ägg och socker så det blir pösigt.

Blanda alla de torra ingredienserna och rör försiktigt ner i äggsmeten.
Blanda sen i morötterna (de rårivna) och oljan.
Ströa och bröa en form, häll i smeten.
Grädda i c:a 55 minuter på +150 °C.
Låt kakan svalna.

Frosting
3,5 dl florsocker
60 g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
100 g chream cheese av något slag (jag tar Valios laktosfria)
Rivet skal av en halv citron och lite av citronjuicen

Vispa ihop allt med elvisp. Bred på den avsvalnade kakan.

Garnering
Maripan som färgas orange
Smörkräm som färgas grön

Rulla små morötter av marsipanen och ’nagga’ dem lite för att få snygg struktur. Lägg ut morötterna på tårtan och spritsa ut den gröna smörkrämen som blast. Tjusigare än så här blir det knappast!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara