0 fisk

Matjessilltårta till midsommar

Midsommar närmar sig med stormsteg. Snart blir det mörkare igen. Nejdå, tänk positivt och gör en tårta med matjessill istället. Matjessill är ju den godaste sillen om du frågar mig. Har kommit över ett recept på egen matjessill som jag ska testa framöver. Men i detta recept så ni hålla till godo med köpevarianten som är god tycker jag. De flesta matjessilltårterecept innehåller ju gelatin. Jag tycker att det är jobbigt att hålla på med så jag brukar ha i Philadelphiaost så att smeten blir lite tjock och får bra stadga. Detta recept ska stå över natten.

Ingredienser
1 förpackning skivad kavring (ca 500 gr)

4 hårdkokta ägg
1 burk bohusmatjessill (kryddig)
200 gram Philadelphiaost
4 dl Creme Fraiche 34% (blir för rinnigt annars)
3 msk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk strösocker
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
salt och svartpeppar

Garnering
1 burk matjessill
0.5 dl finhackad dill
0.5 dl finhackad gräslök
5 stycken fint skivade rädisor 
1 liten rödlök

Gör så här
1. Hårdkoka 4 ägg.
2. Hacka sillen och låten rinna av i ett durkslag.
3. Blanda créme fraiche, Philadelphiaost, socker, balsamvinäger och senap.
4. Hacka de kokta äggen och blanda ner dem tillsammans med fint hackad dill och gräslök.
5. Salta och peppra.
6. Dela upp smeten i två skålar och tillsätt sillen i den ena.
7. Kantskär brödet och lägg 6 skivor som en botten på ett fat.
8. Smeta på hälften av sillsmeten och lägg ett nytt lager med bröd ovanpå.
9. Bred på resten av smeten med sill.
10. Lägg på ytterligare ett lager med brödskivor och bred på smeten utan sill ovanpå och rumtom på kanterna.
11. Svep in i folie och ställ kallt över natten.
12. Hacka sillen till garneringen och sila bort vätska.
13. Finhacka dill, gräslök och rödlök och skiva rädisor
14. Garnera tårtan efter eget huvud!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara