0 kött

Levergryta med kapris och syltlök

Jaha, då var det mitt bidrag till Glimten i grytans face-your-fears-vecka. Jag har faktiskt inte så många saker som jag inte äter eller inte tycker om. Rätt skönt. Jag lever efter devisen ”allt ska provas en gång”. En sak som jag verkligen inte gillar är burkmajs och frysta ärtor. Så eventuellt kommer jag att återkomma till dessa vedervärdiga saker i kommande inlägg. När det gäller majsen så är det nog snarare sockerlagen som spökar. Jag tycker nämligen att hel majskolv är fantastiskt gott. Karin har ju som ni kanske har läst tidigare också lite problem med ärtor. Men just majs och ärtor känns ju inte som det är några gourmetaspekter av matlagningen så det är därför jag har valt att inte göra något med burkmajs och frysta ärtor just nu.

Tanken med mitt första inlägg var att göra något med kalvnjure. Jag har beställt det hos min lokala mataffär, men det är en styckdetalj som inte alltid levereras och har följaktligen inte kommit ännu. Men håll ut den kommer att komma. Snart.

Tillsvidare så bestämde jag mig för att göra något med lever. Jag har tidigare haft svårt med leverkonsistensen, trådigheten och vad jag minns, en frän smak. Och då pratar vi stekt lever. I stora skivor. Inte leverpastej. Det är ju fantastiskt gott. Senast jag åt lever var den just stekt i stora skivor.

Ingredienser
400 gr kalvlever
1 paket ekologisk bacon eller motsvarande mängd rökt sidfläsk
5 st skogschampinjoner
1 gul lök
0.75 dl syltlök
2 msk kapris
2 dl vispgrädde
1 stor gul paprika
En rejäl näve färsk persilja
Smör
Salt & peppar

Gör så här
1. Hacka lök och skiva paprikan.
2. Dela champinjonerna i 4 delar.
3. Tärna levern, grytbitsstorlek.
4. Fräs lök och bacon. Ha i svamp och paprika efter ett tag.
5. Salta och peppra leverbitarna och fräs dem tills de har fått lite färg.
6. Häll på vispgrädde och låt sjuda en stund.
7. Häll i syltlök, kapris och hackad persilja.

Servera med kokt färskpotatis.

Jag lade upp maten prydligt på en stor tallrik (se bild) för att det skulle se extra tjusigt ut. Första tuggan närmade sig. Närmade sig lite till. En rejäl tugga och…och…chocken uteblev. Istället en välsmakande balans mellan salt bacon, syrlig syltlök och lever som faktiskt inte var särskilt trådig. Kan ju vara att jag köpte något annat än kalvlever när jag åt senast. Kanske har jag utvecklat min smak? Kanske lagar jag bättre mat nu än tidigare. Hur som helst så var denna anrättning riktigt angenäm.

Face-your-fears? Indeed!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara