0 kött

Köttfärsrulle

Det här med face your fears-temat som vi kör nu, det blir lite kul, eller… hur var det nu. Är det roligt att äta saker man egentligen vet att man inte tycker om? Hur som helst, jag tillagade en köttfärsrulle. Hade sett ut receptet för ett tag sedan och tänkte att det behövdes piffas med lite fear för att landa rätt i tema-veckan. Piffningen innebar en tomatsalsa med koriander. Jag gillar inte koriander.

Fyllningen
300 g färs av något slag (jag tog Quorn)
1 gul lök
2 morötter
250 g strimlad vitkål
Smör att steka i
1 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
1 krm malen kardemumma
1 msk senap (jag tog Dijon)
1 msk soja (äkta soja ska användas enligt Vår Kokbok, hur smakar falsk soja undrar jag?)
1 buljongtärning
1-1,5 dl vatten

Fräs ihop allt och krydda och smaka av. Medan fräset puttrar kan du passa på att göra degen till rullen:

Deg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk curry
3 msk olja eller smält smör
2 dl vatten

1 ägg till pensling
Sesamfrön

Kör allt i en matberedare till en deg. Kavla ut till en fyrkant på bänken, c:a 30×40 cm, spar lite deg till dekoration om du vill. Tips, kavla mellan plastfolie så riskerar degen inte att fastna på bänken. Lägg på all fyllning. Baka ihop till en rulle, lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, med skarven neråt. Dekorera med några degremsor i valfritt mönster. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. In i ugnen i c:a 20 min på +225 °C.

Tomat- och koriandersalsa
2 tomater
En kruka koriander, japp en hel kruka
En liten gul lök
Lite salt och peppar

Hacka löken fint, skär tomaterna i små bitar, finfördela koriandern, blanda, smaka av med salt och peppar.

Ja, hur smakade det här då? Fyllningen i rullen var mycket god. Jag var lite skeptiskt eftersom det var kardemumma i. Är oftast inte helt förtjust i kryddor i mat som jag förknippar med bakning typ kanel och kardemumma. Gillar inte heller russin i mat, egentligen inte bananer heller. Men blev glatt överraskad, god smakkombination med kardemumma, soja och senapen! Degen till rullen var dock väldigt torr. Och curryn var nog mest till för färgens skull. Känns som att rätten skulle lyfta ett snäpp med en god pirogdeg istället. Salsan då. Nej, den tillförde verkligen ingenting. Förutom tvålsmaken. Nej. Inte gott. Tomaterna var goda och löken likaså, men inte koriandern. Men jag åt. Mina händer kommer dessutom lukta koriander i all tid och evighet känns det som. Trist.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara