0 kött

Köttbullar

En av mina absoluta favoriter är hemlagade köttbullar. Barndomsminnen från mormors fantastiska matlagning är för evigt inpräntat i själen och hur jag än gör lyckas jag aldrig få till det lika bra som hennes magiskt goda köttbullar. För mig har det där blivit ungefär som surfaren som jagar den perfekta vågen – jag jagar den perfekta köttbullsmåltiden även om jag inser att den nog redan har passerat vid ett köksbord hemma hos mormor och morfar.

Köttbullen i sig är nog sett som något av det svenskaste som finns ute i vida världen. Vem har inte ätit ”swedish meatballs” nångång, bara för att testa på? Det stora, blåa varuhuset har spridit köttbullar (och annan svensk mat) över världen i billiga portioner.

En gång i tiden fanns ett TV-program som hette ”Här är ditt kylskåp” med kocken Jan-Boris Möller (senare program med den tokrolige Erik Fröderberg). Har för mig att det var där jag såg Jan-Boris göra köttbullar i ugnen. Han blandade smeten/färsen som vanligt och sedan spritsade ut den på en smord plåt och sen skjuts in i ugnen! Sen steker man dem där och tar ut dem när dom fått fin färg. Hans metod om jag inte missminner mig var för att massproducera köttbullar, frysa in dem och sen var det bara att fräsa på dem när man skulle äta dem. Kanske var nått julmatsprogram nu när jag tänker efter…

Jag har återigen snott ett recept ifrån den eminenta Rutiga Kokboken – en i mitt tycke mycket bra kokbok som lämpar sig jättebra om man är rudis på matlagning. Väldigt lättförståeligt och mycket recept på klassisk mat. Kanske börjar den bli lite ålderdomlig, i alla fall utgåvan som jag har.

Grundreceptet på färs
4 msk ströbröd
2 dl vatten
0,5 – 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
400 gr färs
1 st ägg
(grädde)

Jag brukar använda blandfärs (nötkött+fläskkött) för jag tycker det blir lite saftigare. Min mormor gjorde ofta köttbullar på älgfärs då älgkött var stapelvara i Norrland. Ströbrödet kan man byta ut mot någon glutenfri variant.

Gör så här

  1. Blanda ströbröd och vatten. 
  2. Rör i salt och peppar och låt brödet svälla i vattnet ca 10 min.
  3. Arbeta i färsen och ägget. Rör tills färsen är smidig men inte så länge att den blir seg och trådar sig.
  4. En del brukar blanda i en slurk grädde också.

Nu finns det två vägar att gå – trilla bollar och steka dem direkt i stekpannan, eller ugnsmetoden nämnd ovan. Själv brukar jag köra nått mellanting, trilla bollar och steka dem i ugnen. Smidigt om man gör många! Om man trillar för hand – kom ihåg att skölja av händerna emellanåt, det blir inte så kladdigt då. Stek köttbullarna tills de har fått fin färg runtom.

Vad passar då bra till? Ett måste i mina ögon är kokt potatis, jag är lite konservativ på den punkten. Funkar ifs med potatismos också. En del brukar säga att rårörda lingon måste finnas som tillbehör. Jag kan tycka att det går mycket bra utan lingon. Skivad ättiksgurka funkar också till, eller varför inte en råkostsallad?

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara